For 3 servings

What would be spring without ramson? For us, it is the harbinger of warmer days and we are looking forward to bulging farmer’s markets more and more. Since ramson is very rare in Northern Germany, and is listed for endangered species in and around Berlin and not even allowed to be plucked, we picked the small brother, allium paradoxum. The few-flowered garlic is also known as Berlin Leek in German, and for a reason: the woods and parks in Berlin and Brandenburg are full of it. However, it has not quite the tangy taste of ramson, it rather reminds us of chives with a delicate garlic note. That’s why in our recipe the garlic flavour is rather subtle, and garlic enthusiasts can alter the ratio of ramson and spinach.

Cook the potatoes with their skin until ready. Meanwhile, heat the oil for the sauce in a sauce pan, add the beans and braise them lightly. Deglaze them with white wine before adding the vegetable stock. Let the beans simmer for about 10 minutes, then blend them and season with lemon juice, salt and pepper.
Let the potatoes cool down for a while, peel them and squeeze them through a potatoe ricer. Season with salt, pepper and nutmeg, and knead the mass with semolina and flour until you have a smooth dough. The dough shouldn’t be sticky, you may have to add more or less semolina and flour, depending on the potatoes. You also may have to add a bit more salt in the end. We roll the dough for this dish in walnut sized balls over a gnocchi board.
Heat well salted water until it simmers. Cook the gnocchi until they float on top and scoop them out. Sauté spinach and ramsonin a large frying pan with olive oil until the leaves coincide, season with salt and pepper. You could now add the gnocchi to the leafy greens, pour the sauce and shortly boil it down. Voilà, now you have creamy gnocchis.
However, we like our gnocchi crispy. So we scatter the spinach, bear leek and sauce in a gratin dish, layer the gnocchi above and slightly sprinkle them with olive oil. Bake at 180°C in the pre-heated oven for 25-30 minutes. Grind the pine nuts and scatter them for the last 5 minutes of baking over the gnocchi.

19 Comments

  • Wieder was gelernt, ich wusste gar nicht, dass es in Norddeutschland keinen Bärlauch gibt.
    Als Gnocchi zusammen mit dem Spinat sieht das richtig lecker aus. Yummy

  • eigentlich bin ich ja nicht so ein gnocchi-fan – aber gerade bin ich drauf und dran, mein mangelndes diesbezügliches fantum über den haufen zu werfen. und sei’s nur um der feinen optik willen.

    • Du bist kein Gnocchi Fan?!?!?? Das geht doch nicht! Wir lieben Gnocchi und vielleicht können wir dich mit dem Rezept ja bekehren :) LG Susann

  • Das habe ich auch nicht gewusst, hier wächst Bärlauch überall, da kann man sich das gar nicht anders vorstellen;) Die Gnocchi sehen wirklich sehr lecker aus und machen mich direkt wieder hungrig;)
    Liebe Grüsse,
    Krisi

  • Hello, I just tried the recipe of gnocchi but mine did not hold together and completely disintegrated into mash in the boiling water ? should I have put an egg yolk to bind the potato and flour ? Do you know what was wrong? Thanks for your recipe. Anne MC

    • Hi Anne, I’m sorry that it did not work. Did you prepared Gnocchi for the first time? You have to get a feeling for the right consistency of the dough. As you can read in the recipe the dough shouldn’t be sticky, you may have to add more or less semolina and flour, depending on the potatoes. You definitely don’t need an egg for binding! The semolina will swell and give the consistency but for that it is important, that the water isn’t boiling! You have to simmer the Gnocchi! So maybe you have to add a bit more semolina the next time and take care of the right temperature of the water. Best, Susann

  • Thank you very much for your advice. It was indeed the first time I tried gnocchi and realized that I must have used too much semolina/flour and the water was boiling rather than simmering. I will try again ! I have only just discovered your website as well this week but will visit again with interest. Anne MC

    • Hi Anne, if you want them firmer, you have to use MORE semolina. But if you use too much, the Gnocchis get hard. So it’s a bit difficult to find the right proportion. If you have a feeling for it, Gnocchi are super easy! Don’t give up :)

  • So ein Mist! Nun gibt es schon lange keinen Bärlauch mehr und da entdecke ich euer Rezept… Das ist nun gemein! ;)
    Hoffentlich vergesse ich es nicht bis zum nächsten Jahr, es sieht nämlich einfach nur super lecker aus!!

    Liebe Grüße,
    Nadine

    • Hallo Nadine, es ist doch schön, wenn man sich so lange auf etwas freuen kann! Wenn du nicht warten magst, kannst du das Rezept aber auch nur mit Spinat zubereiten. Dann würde ich den Spinat einfach noch mit 2-3 gehackten Knoblauchzehen anschwitzen. Liebe Grüße, Susann

  • Was in Norddeutschland gibt es keinen Bärlauch? Wer hat denn dieses Gerücht in die Welt gesetzt? Ich lebe hier und im Frühjahr kannst Du kistenweise Bärlauch ernten. Nur leider ist für dieses Jahr die Saison schon wieder vorbei.

    • Hallo Petra, es ist nicht so, dass es in ganz Norddeutschland keinen Bärlauch gibt. Das hat auch niemand behauptet ;) Er kommt dort nur viel seltener vor, als in Süddeutschland. Sowie in Brandenburg, steht er zum Beispiel auch in Schleswig-Holstein sogar auf der Rote Liste gefährdeter Arten. Bärlauch breitet sich allerdings sehr großflächig aus, wenn du also einen Standort gefunden hast, dann kann das Vorkommen dort sehr groß sein. Liebe Grüße, Susann

  • Wir haben das Rezept am Wochenende ausprobiert und sind begeistert. Danke für das einfache und leckere Gnocchi-Rezept!
    Herzliche Grüsse aus der Schweiz,
    Claire

    • Wie schön, dass es dir so gut geschmeckt hat! Das freut uns! Wir sind riesige Gnocchi Fans. Überhaupt sind Kartoffeln einfach großartig, hihi. Liebe Grüße, Susann

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