For 2 servings

For the marinated celeriac

  • 1/2 celeriac
  • 2 tbsp maple syrup
  • 2 tsp cider vinegar
  • 1/4 tsp sea salt

For the soup

  • 1 cucumber
  • 1-2 celery
  • 1 handful of wild herbs salad
  • 3 stems dill
  • 1 tbsp lemon juice
  • sea salt
  • black pepper

For decoration

  • 3 radishes
  • 1 handful of blueberries
  • sprigs or blossoms of wild herbs

Last Sunday we finally had a day off and went into the woods to collect blueberries. Via mundraub.org we found a great place near Wandlitz and spent the evening in the cool woods hunting berries. Wild blueberries are considerably smaller, but have a more intense taste than cultivated berries, and you have to pull yourself together not to eat all of them at once. Back home, we immediately began puzzling over new recipes with blueberries. The outcome includes besides an incredibly moist crumb cake this cucumber wild herbs brew. If served ice cold, it is a perfect light entrée on hot summer days.

Slice the celeriac into 1-1,5cm thick pieces and cut them round. The rest you can use for a vegetable stock, for example. Cook the celeriac slices for 10-15 minutes in saltwater. Mix maple sirup, cider vinegar and salt for the marinade and fill it into a freezer bag. Add the still warm celeriac, press out the air and seal the bag. The slices should marinate for at least 2 hours, best overnight. For that, put them into the fridge as soon as they are cooled down.
Wash the cucumber, celery, wild herbs salad and dill and juice them in a juicer. Maybe strain it subsequently. If you don’t own a juicer, you can blend the ingredients and strain them afterwards. Season the juice with lemon juice, salt and pepper. Until the dish is prepared, keep the soup in the fridge or freezer to be nicely cold.
Thinly slice the radishes and cut them round as well. Dress with blueberries and wild herb on each slice of celeriac and pour the ice cold soup over it.

18 Comments

    • Danke Claudia, es war auch einfach eine wundervolle Lichtstimmung an dem Abend. Wir lieben den Herbst mit seinen Farben und dem tiefen Sonnenstand.

    • Lieben Dank Michael! Eure Blaubeerfotos sind aber auch wunderschön. Und die Tarte dazu sieht soooo lecker aus! Liebe Grüße, Susann

  • Wunderschöne Bilder , ich gehe gleich eh auf den Markt werde die Zutaten kaufen und es heute kochen..
    Ich freue mich schon.

    Liebe Grüße
    Dragana

  • Eure Bilder sind wirklich traumhaft schön! Ich liebe es in den Wald zu gehen – das Licht dort ist magisch… und ihr habt es so toll eingefangen :-) Wir haben heuer auch schon Wildheidelbeeren gesammelt. Die schmecken einfach noch besser :-) Alles Liebe, Judith

    • Liebe Judith, bei der Hitze in den letzten Tagen ist der Wald einer der besten Orte zum entspannen. Wenn man dann noch ein paar süße Leckereien findet, umso besser :) Liebe Grüße, Susann

  • Hallo, die Fotos dieser Suppe sind zum reinbeissen – schlürfen schön!!! Genial. – Schön find ich auch dass Ihr statt dem momentan an jeder Ecke angepriesenen Vakumiergerät Gefrierbeutel nehmt, so gehts nämlich auch! Herzliche Grüsse Ursula

    • Liebe Ursula,

      es freut uns, dass dir die Suppe so gut gefällt! Sie ist auch wirklich lecker und die perfekte Abkühlung für heiße Sommertage.

      Wir haben in unserer kleinen Küche sowieso schon zu viele Küchenhelfer herumstehen. Irgendwann sind alle Schränke voll und man überlegt sich doch ganz genau, was man wirklich braucht. Und das ist nicht wirklich viel. Deswegen fanden wir es auch so toll für eine Strecke in unserem Kochbuch draußen im Freien zu kochen mit nichts außer Feuer, frischem Gemüse und natürlich scharfen Messern. Kein Strom, kein fließendes Wasser und trotzdem hat es wunderbar funktioniert und geschmeckt. Wer braucht da schon ein Vakuumiergerät.

      Liebe Grüße, Susann

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