For 500 ml (4 servings)

  • 2 shallots
  • 1 clove of garlic
  • 1,5 tbsp virgin canola oil
  • 1 tbsp tomato paste
  • 200 ml port wine
  • 2 tbsp red wine vinegar
  • 1 L Vegetable Stock
  • 10 g dried porcini
  • 1 bay leaf
  • 2 tbsp elderberry jelly
  • sea salt

We created the recipe for this gravy for a vegan Christmas dinner. It was served with filled savoy and a potato roll filled with champignons. You can read the whole article about the Christmas dinner in Rensow here.

Finely chop the shallots and garlic. Heat the rapeseed oil and sweat shallots and garlic in it. Add the tomato paste and sweat as well. Deglaze with port and red wine vinegar and let it cook for about 5 minutes. Pour vegetable broth and add porcini and the bay leaf. Let the sauce boil down at medium heat for about 30 minutes. Take out the bay lead. Add the elderberry jelly and puree the sauce. If you want, let the sauce boil down a bit more and season with salt.

8 Comments

  • Ihr solltet diese leckere Sauce aber auch unbedingt in euren Rezepte Index aufnehmen. Ich wünsche Euch noch schöne Festtage und ein gutes, gesundes und erfolgreiches 2018!

  • Ich würde gern die leckere Soße kochen.
    Aber ich bekomme nirgends Hollunderbeer – Gelee.
    Gibt es eine Alternative?

    • Liebe Kerstin, du könntest natürlich auch ein anderes Gelee deiner Wahl verwenden! Preiselbeere o.ä. LG Susann

    • Liebe Tabea, wenn du auf Portwein verzichten möchtest, würde ich eher ein anderes Rezept ausprobieren. Auch ohne Alkohol kann man eine tolle Bratensauce kochen. In diesem Rezept nimmt der Portwein aber eine wichtige geschmackliche Rolle ein.

  • Vielen Dank!
    Das Gelee doch noch bekommen und es ist eine sehr leckere Sauce. Morgen dann zusammen mit dem Rotkohl und Spätzle.

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